Jaarfeesten

Jaarfeesten

Keltische Jaarfeesten
Één van de vele dingen die Asterix een bijzondere studievereniging maken, zijn de Keltische jaarfeesten die we met elkaar vieren. Kans is groot dat je nog nooit van ze gehoord hebt, dus bij deze stel ik ze even voor: we vieren Imbolc, Bealtaine, Lughnasadh en Samhain. We gebruiken de namen van de jaarfeesten om onze grote jaarlijkse activiteiten aan te duiden. Tijdens een jaarfeest proberen we altijd iets te doen wat te maken heeft met het feest. Zo vieren we Samhain met pompoenen uit te hollen en te verkleden. Lughnasadh is onze eerste jaarfeest van elk nieuw studiejaar. Tijdens Lughnasadh worden de eerstejaars geïntroduceerd aan de andere studenten, drinken we thee terwijl we eten en houden we onze Highland games.

Imbolc
Traditioneel gevierd op 1 februari, luidt Imbolc het begin van de lente in. Het viert de wedergeboorte van al het leven dat de lente met zich meebrengt. Het is gekoppeld aan de godin Brigit.

Bealtaine
Het feest van vuur en het begin van de zomer. Bealtaine wordt gevierd op 1 mei en bestaat uit rituelen waarbij vuur de basis vormt. Denk hierbij aan rituelen om de oogst, het vee en dergelijke te beschermen tegen aardse en bovenaardse rampen. Dit feest is niet zonder risico’s, want de sí (bewoners van de Keltische andere wereld) zijn bijzonder actief op de eerste meidag.

Lughnasadh
Waarschijnlijk merk je al dat er een thema in de Keltische jaarfeesten zit. De natuur was voor onze voorouderen uit vroegere eeuwen natuurlijk van groots belang. Seizoenen konden oogsten laten opbloeien, maar hadden ook de kracht om deze te vernietigen. Door middel van de rituelen die tijdens jaarfeesten gehouden werden, trachtte men invloed uit te oefenen op de grillige hand van Moeder Aarde. Zo ook tijdens Lughnasadh. Dit was het festival van de oogst en de god Lugh en wordt gehouden op 1 augustus. Hierbij werd gezamenlijk het eerste graan geoogst en een heilige stier geofferd (hier wagen wij ons uiteraard niet aan).

Samhain
Op de nacht van 31 oktober op 1 november loopt het oogstseizoen ten einde. De winter is in aantocht en donkere dagen staan de mensen te wachten. Dezelfde bewoners van de Keltische onderwereld die tijdens Bealtaine al even om de hoek kwamen kijken, komen tijdens dit feest pas echt dichtbij. De poorten tussen hun wereld en die van ons staan wagenwijd open, dus wees bedacht als je een mysterieuze nevel of waterbron tegenkomt op deze avond. De oude Kelten sneden gezichten uit kalebassen en bieten en plaatsen die met een kaars erin voor hun ramen, om de kwade geesten buiten te houden (komt dit je bekend voor?). Als je wilt weten hoe je leven er over tien jaar uitziet of met wie je zult trouwen, dan is Samhain de beste gelegenheid.

nl_NLDutch