Wat is Keltisch?

Wat is Keltisch?

Wat is Keltisch?

Je gaat deze vraag nog heel vaak horen wanneer je deze studie kiest. Het Keltisch roept namelijk bij de meeste mensen druïdes in lange witte gewaden op. Om je te helpen met het beantwoorden van deze vraag is hier

Als je goed kijkt naar deze taalfamilie stamboom kan je de Keltische tak ontdekken. Keltisch is immers een talen familie net zoals het Germaans (waar het Nederlands bij hoort). De focus van deze studie ligt ook voor het grootste gedeelte op het leren van deze talen, voornamelijk het Welsh en het Iers. In het eerste jaar leer je hoe je het oud Iers en het middel Welsh moet vertalen. Deze twee talen zijn de oudere varianten van het modern Iers en het modern Welsh. Ze werden gesproken en geschreven tijdens de middeleeuwen. Naast het leren van de talen, maak je ook kennis met de culturen van deze twee landen. Je maakt kennis met de verhalen, de wetten en het bestuur.
Het belangrijkste  verhaal uit Ierland is de Táin bó Cúailnge oftewel the Cattle Raid of Cooley. In dit verhaal speelt de grote Ierse held Cú Chulainn een rol.
In Welsh is het belangrijkste de Mabinogi. Dit zijn vier verhalen die afspelen in een ver weg verleden van Wales. Zoals Bendigeidfran, de reusachtige koning van de Britten. In de Mabinogion is het oudste verhaal te vinden waarin wordt verwezen naar koning Arthur in Culhwch en Olwen.

nl_NLDutch